logo-babun

[... proizvoda]
Naslovna » O autorima » Volas D. Votls

Volas D. Votls

Volas D. Votls (Wallace D. Wattles 1860-1911) je poznati američki motivacioni autor. Kao jedan od vodećih pisaca Nove Misli, ostao je donekle maglovit, ali je njegovo pisanje naširoko navođeno i štampano u glasilima pokreta Nova Misao i drugim pokretima za samo-pomoć.

Votlsovo najpoznatije delo je knjiga iz 1910 godine, Nauka bogaćenja, u kojoj je objasnio kako postati bogat.

Život i karijera


Votlsova kćerka, Florens A.Vejtls (Florence A. Wattles), opisuje život svoga oca u jednom pismu koje je bilo objavljeno u magazinu "Nautilus", čiji je urednik bila Elizabet Taun (Elizabeth Towne). "Nautilus" je u prvo vreme skoro u svakom broju objavljivao neki Vejtlsov članak, a Taunova je takođe objavila neke njegove knjige. Florens Vejtls je pisala da je njen otac rođen u Sjedinjenim državama 1860. godine, da je primio malo formalnog obrazovanja, i da je bio izolovan od sveta trgovine i bogatstva. Prema podacima Američkog federalnog matičarskog zavoda, Valas je živeo sa svojim roditeljima na jednoj farmi u Nuanda Taunšipu, oblast MekHenri, Ilinois, gde je radio kao farmer. Njegov otac se u tim papirima vodi kao baštovan, a njegova majka kao domaćica. Volas se vodi kao da je rođen u Ilinoisu, dok su njegovi roditelji rođeni u Njujorku. Nema daljih podataka o njegovom porodičnom životu. Prema podacima istog zavoda 1910. godine Votls je promenio spelovanje svoga prezimena iz Walters u Wattles, oženio se sa Ebi Volters (Abbie Walters), imali su troje dece, Florens, Rasela i Agni. Florens dalje piše da je on "pravio dosta novaca" i da je bio dobrog zdravlja osim poslednje tri godine svog života. Ona dalje piše da je njegova smrt u 51. godini bila neočekivana, s obzirom da je malo pre smrti konkurisao za javnu službu i objavio dve knjige.

Hrišćanski socijalizam

Godine 1896., u Čikagu, Votls je pohodio "konvenciju reformatora" i sreo Džorža Dejvisa Herona (George Davis Herron), profesora Primenjenog hrišćanstva na Grinel koledžu, koji je tada privlačio ogromnu pažnju svojim propovedanjem hrišćanskog socijalizma.

Nakon tog sudbinskog susreta, Votls je postao društveni vizionar i počeo je da izlaže ono što je Florens nazvala "divna, socijalna poruka Isusa". Kako prenosi Florens, on je jedno vreme imao položaj u Metodističkoj crkvi, ali je odstranjen zbog "jeresi". Dve njegove knjige, (Novi Hrist i Isus, Čovek i njegovo delo) bave se društvenim aspektima hrišćanstva.

Na izborima 1908. godine, on se kandidovao za kongresmena kao kandidat Socijalističke partije Amerike. Takođe, kandidovao se i za oblasnog branioca oblasti Medison, u Indijani. Nije uspeo na izborima.

Nova Misao

Votls je često dolazio u Čikago, gde je prebivalo nekoliko vođa pokreta Nova Misao, između ostalih Ema Kurtis Hopkins (Emma Curtis Hopkins) i Vilijem Voker Atkinson (William Walker Atkinson), koji su držali predavanja nedeljom uveče u Indijani. Međutim, njegov primarni izdavač bila je Elizabet Taun, koja je živela u Masačusetsu.

Uticaj

On je izučavao Hegelova i Emersonova dela i preporučivao njihove knjige svojim čitaocima kako bi razumeli ono što je nazvao "monistička teorija kosmosa".

Kao plod ličnih istraživanja i ogleda, Vejtls je tvrdio da je otkrio istinu principa Nove Misli, i da ih je uspešno praktikovao u svom životu. On je takođe zagovarao tada popularne teorije o zdravom životu, koje je primenio na sopstveni život. On je napisao knjige u kojima je opisao ove principe i prakse, dajući im naslove u skladu sa samim sadržajem "Zdravlje kroz novu misao i gladovanje" i "Kako postati genijalan". Njegova ćerka Florens piše da je on živeo "svaku stranicu" svojih knjiga.

Kao vrlo praktičan autor, Votls je ohrabrivao svoje čitaoce da sami testiraju njegove teorije, a ne da slepo slede njegove reči, takođe je tvrdio da je sve svoje metode oprobao na sebi i drugima, pre nego što ih je objavio.

Votls je praktikovao tehniku kreativne vizuelizacije. Prema rečima njegove kćerke Florens, on je "formirao snažne mentalne slike", a onda radio "na ostvarenju svoje vizije".

Neprekidno je pisao. I u tim trenucima je stvarao mentalne slike. On je zamišljao sebe kao uspešnog pisca, oličenje moći, uspešnog čoveka i radio vredno na ostvarenju svoje vizije. On je živeo svaku stranicu... Njegov život je bio zaista moćan"

Ronda Bern je rekla novinaru "Njuzvika", da je inspiraciju za film "Tajna" i istoimenu knjigu našla u Votlsovoj Nauci bogaćenja. Njena ćerka joj je dala primerak Votlsove Nauke bogaćenja kako bi joj pomogla da se oporavi od nervnog sloma.Ovaj film takođe nanovo populariše termin Zakon privlačenja, preuzet iz knjige iz 1908. godine koju je objavio jedan drugi autor Nove Misli, Vilijem Volker Atkinson, "Vibracija misli ili Zakon privlačenja u svetu misli"

Bibliografija:

Nauka bogaćenja (The Science of Getting Rich)

Konstruktivna upotreba hrane (The Constructive Use of Foods, pamphlet)

Zdravlje kroz novu misao i gladovanje (Health Through New Thought and Fasting)

Novi Hrist (A New Christ)

Kako postati genijalan (The Science of Being Great)

Večna mladost (Perpetual Youth)

Nauka o zdravlju (The Science of Being Well)

Finansijski uspeh kroz kreativnu misao (Financial Success Through Creative Thought – objavljeno posthumno)

Najčitaniji autori

 • Antoan de Sent-Egziperi
  Antoan de Sent-Egziperi Antoan de Sent-Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry 29. jun 1900. – 31. jul 1944.) je bio francuski pisac i avijatičar. Najviše je…
  Opširnije
 • Lorna Birn
  Lorna Birn Možda još niste čuli za Lornu Birn, ali je ona pravo savremeno čudo. Od najranijeg detinjstva, ova 57-godišnja Irkinja vidi anđele…
  Opširnije
 • Brus Li
  Brus Li Brus Li (Li Đun Fan, 1940 –1973) bio je kinesko- američki glumac, majstor borilačkih veština, filozof, filmski režiser, praktičar ving čuna i osnivač…
  Opširnije
 • Misteri
  Misteri Misteri je umetničko ime i alter-ego kanadskog autora i zabavljača Erika fon Markovika (rođen kao Erik Džejms Horvat-Marković, 24. septembra, 1971.…
  Opširnije
Svi autori...

Mi smo i na Facebook-u

Facebook Image

Ko je na sajtu

 

 • Gostiju: 11
 •