logo-babun

[... proizvoda]
Naslovna » O autorima » Takuan Soho

Takuan Soho

Takuan Soho je rođen 1573. godine. Njegovi roditelji, koji su bili poljoprivrednici, živeli su u gradu Izuši, koji je bio lociran u tadašnjoj provinciji Tađima (sada deo prefekture Hjogo).

Mladi Takuan započeo je svoje religiozne studije u osmoj godini. Kada je napunio deset godina, otišao je u manastir. U svojoj četrnaestoj, Takuan je započeo izučavanje zena sa učiteljom Šunoku Soenom, zen majstorom sekte rinzai, u hramu Daitokuđi u Kjotu.

Napokon, Takuanova narav i vladanje zenom učinilo je utisak na bližnje monahe. U svojoj trideset šestoj godini on je postao starešina hrama, što je za tu životnu dob predstavljalo presedan.

Njegovo službovanje u hramu Daitokuđi kratko je trajalo. Ubrzo nakon ostavke, Takuan je napustio hram, čime je započelo dugo razdoblje njegovih putovanja. Tokom ovih putovanja, on je prikupljao sredstva za obnovu Daitokuđija i ostalih hramova zena.

Iako su njegova slava i popularnost neprekidno rasli, to nije uticalo na Takuanov karakter. Poznat po svojoj mudrosti i snazi karaktera, on je bio u stanju da primeni načela zena u svojim delatnostima. Bio je poznat kao baštovan, slikar, kaligraf, majstor čaja, pesnik (preko 100 objavljenih poema), i autor (šest tomova sabranih dela).

Njegova pisma majstoru mačevalaštva (sabrana u ovoj knjizi), Jagju Munenoriju, izučavaju svi poklonici borilačkih veština.

Takuan se družio sa mnogim poznatim pojedincima, a neke od njih je i direktno podučavao. Među njima su:

- Macudaira Deva no Kami (daimjo)

- Mijamoto Musaši (mačevalac)

- Išida Micunari (daimjo)

- Kurodo Nagamasa (daimjo)

- Jagju Munenori (daimjo i mačevalac)

- Go Mizuno (abdicirani car)

- Tokugava Iemicu (šogun)

Šogun Hidetada Tokugava je 1629. Godine prognao Takuana u severni Japan zato što se usprotivio njegovom mešanju u delatnosti hrama. Tri godine kasnije, nakon smrti Hidetade Tokugave, Takuan je pomilovan, čime je njegovo prognanstvo okončano. Nešto kasnije, Tokugava Iemicu (1604-519) pozvao ga je da bude starešina hrama Tokaiđi hrama u Edu, koji je bio posebno sagrađen za porodicu Tokugava.

Takuan je umro u Edu (današnji Tokio) decembra 1645. Par trenutaka pre smrti, Takuan je naslikao kinesko slovo za san, odložio svoju četkicu i umro.

Knjiga Takuana Sohoa

Ovaj tekst iz klasične samurajske ere dovodi u blisku vezu mačevalaštvo sa zen budizmom, utičući snažno na smer kojoi će ova veština od tada krenuti. Napisana od strane zen učitelja Takuana Soha (1573-1645), Nesputani um je knjiga koja nudi mnoštvo…

Najčitaniji autori

 • Antoan de Sent-Egziperi
  Antoan de Sent-Egziperi Antoan de Sent-Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry 29. jun 1900. – 31. jul 1944.) je bio francuski pisac i avijatičar. Najviše je…
  Opširnije
 • Lorna Birn
  Lorna Birn Možda još niste čuli za Lornu Birn, ali je ona pravo savremeno čudo. Od najranijeg detinjstva, ova 57-godišnja Irkinja vidi anđele…
  Opširnije
 • Brus Li
  Brus Li Brus Li (Li Đun Fan, 1940 –1973) bio je kinesko- američki glumac, majstor borilačkih veština, filozof, filmski režiser, praktičar ving čuna i osnivač…
  Opširnije
 • Misteri
  Misteri Misteri je umetničko ime i alter-ego kanadskog autora i zabavljača Erika fon Markovika (rođen kao Erik Džejms Horvat-Marković, 24. septembra, 1971.…
  Opširnije
Svi autori...

Mi smo i na Facebook-u

Facebook Image

Ko je na sajtu

 

 • Gostiju: 14
 •