logo-babun

[... proizvoda]
Naslovna » O autorima » Antoan de Sent-Egziperi

Antoan de Sent-Egziperi

Antoan de Sent-Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry 29. jun 1900. – 31. jul 1944.) je bio francuski pisac i avijatičar. Najviše je poznat po svojoj noveli Mali Princ (Le Petit Prince) i knjigama o vazduhoplovnim avanturama, uključujući Noćni let i Vetar, pesak i zvezde.

On je bio dobro plaćeni pilot pre Drugog svetskog rata. Pred kraj rata pridružio se francuskim vazduhoplovnim snagama (Armée de l'Air) leteći u izviđačkim misijama sve do sklapanja primirja sa Nemačkom. U Sjedinjenim američkim državama pridružio se Slobodnim francuskim snagama. Nestao je jula 1944. godine tokom jednog izviđačkog leta iznad Mediterana.

Rani život

Egziperi je rođen u Lionu kao treće po redu od petoro dece. Imao je tri sestre: Gabrijelu, Mari – Magdalenu i Simonu, i jednog brata, Fransou. Već od detinjstva je pokazivao sklonost ka pisanju a želeo je i da bude pilot. Godine 1921. postao je pilot u Strazburu. Već sledeće godine je položio avijatičarski ispit i dobio poziv da se pridruži vazduhoplovnim snagama. 1923. godine doživeo je prvu avionsku nesreću u Buržeu. 1925. godine upoznao se sa poznatim piscima među kojima je bio i Andre Žid, koji su mu dali podsticaj da se bavi literaturom.

Na nagovaranje porodice njegove verenice, francuske spisateljice Lujze Levek de Vilmorin (Louise Lévêque de Vilmorin) – on je napustio pilotiranje i zaposlio se u Parizu. Međutim, par je na kraju prekinuo zaruke, a on je promenio još nekoliko poslova narednih godina, ali bez većeg uspeha.

1926. godine Sent-Egziperi je ponovo leteo. On je bio jedan od pionira međunarodne avionske pošte, u danima kada su avioni imali sasvim skromne instrumente.

Pustinjska avantura

30. decembra 1935. godine doživeo je vazduhoplovnu nesreću u Libijskoj pustinji. Nakon pada aviona Egziperi kopilot su ostali samo sa kafom, čokoladom i šakom krekera. Proživljavali su video i audio halucinacije, i toliko dehidrirali da su prestali da se znoje. Na sreću, na njih je naleteo sin nekog beduina i spasao ih. Nakon ovog događaja, Egziperi je počeo da piše za "Pariz Suar" (Paris-Soir), a kako je bio nezasit avanturista, uporno je nagovarao Air-France da mu dopusti da ponovo bude test pilot, uprkos nesreći koju je doživeo. 1937. godine je kupio sebi novi avion, ali je i sa njim doživeo nekoliko nesreća u Gvatemali.

Spisateljska karijera

Sent-Egziperijeva prva novela, Avijatičar, objavljena je u magazinu L Navir d'Aržon (Le Navire d'Argent). 1929. godine, on je objavio svoju prvu knjigu Pošta za jug. Istovremeno, i njegova avijatičarska karijera bila je u usponu, pa je te godine leteo na liniji Kazablanka-Dakar.

1931. godine, objavio je Noćni let – prvo od njegovih glavnih dela za koje je dobio književnu nagradu (Prix Femina) i stekao reputaciju. U njoj pripoveda o svojim iskustvima kao pilot međunarodnog avionskog saobraćaja. Te iste godine, Sent-Egziperi se oženio sa Kanselom Sansin (Consuelo Suncin), udovicom jednog salvadorskog pisca i umetnika. To je bila prilično burna veza jer je Sent-Egziperi često putovao i na svojim putovanjima imao brojne ljubavne afere.

Egziperi je napisao mnogo članaka, priča i romana među kojima su najpoznatiji:

- Pošta za jug

- Noćni let

- Zemlja ljudi

- Ratni pilot

- Smisao života

- Citadela

i na kraju novelu Mali princ,  koju je napisao 1943. godine i koja ga je širom sveta proslavila. Mali princ spada u sto najprodavanijih knjiga svih vremena.

Knjige od Egziperija

Antoan de sent Egziperi (rođen 1900. godine) linijski i ratni pilot, poginuo 1944. kao pilot-izviđač, oboren od nemačkih aviona. Pored niza romana o pilotima ("Južna poštanska služba", "Noćni let", "Zemlja ljudi", "Ratni pilot") napisao roman "Tvrđava", te neobično poetsku knjigu…

Najčitaniji autori

 • Antoan de Sent-Egziperi
  Antoan de Sent-Egziperi Antoan de Sent-Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry 29. jun 1900. – 31. jul 1944.) je bio francuski pisac i avijatičar. Najviše je…
  Opširnije
 • Lorna Birn
  Lorna Birn Možda još niste čuli za Lornu Birn, ali je ona pravo savremeno čudo. Od najranijeg detinjstva, ova 57-godišnja Irkinja vidi anđele…
  Opširnije
 • Brus Li
  Brus Li Brus Li (Li Đun Fan, 1940 –1973) bio je kinesko- američki glumac, majstor borilačkih veština, filozof, filmski režiser, praktičar ving čuna i osnivač…
  Opširnije
 • Misteri
  Misteri Misteri je umetničko ime i alter-ego kanadskog autora i zabavljača Erika fon Markovika (rođen kao Erik Džejms Horvat-Marković, 24. septembra, 1971.…
  Opširnije
Svi autori...

Mi smo i na Facebook-u

Facebook Image

Ko je na sajtu

 

 • Gostiju: 8
 •