logo-babun

[... proizvoda]

Fascinanantna priča o ženskoj duši, magiji i delu češke istorije.

Revolucionarno oruđe za celovito planiranje života kojim ćete uspeti da ostvarite ono što želite u životu.  

Uvod u filozofiju i praksu japanskog umeća mačevanja.    

Predivno ilustrovana zbirka haiku poezije.

Novo pokolenje žena ide stazom svog unutrašnjeg preporoda.

Jednostavan vodič za razumevanje moći biljke kanabis u lečenju protiv mnogih bolesti.

U knjizi su opisane praktične vežbe koje su praktikovane u Velikom belom bratstvu Petra Danova.  

Ova zbirka predstavlja neodredivu, a ipak očiglednu suštinu zena.

*) Predjite mišem preko slike i uvećajte je. Kliknite na sliku da biste pročitali više o knjizi.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2014 JoomlaWorks Ltd.

Čovečuljak - put duhovnog razvoja

coveculjak_clanak

Dragi čitaoci i prijatelji,

nekima od vas koji prate naš rad poznato je da naša izdavačka kuća tek odskora objavljuje beletristiku – obazrivo i "na kašičicu" – i to uglavnom stranu, jer mi pre svega sebe doživljavamo kao "prevodilačku radionicu". Naime, kao jedan od urednika, smatrala sam da je beletristika "klizav" teren, da se urednik može prevariti u izboru, i bilo je tu još sijaset razloga... Ali, iskrsnulo je par naslova toliko zanimljivih da je jednostavno bilo nemoguće zaobići ih... A jedan od tih naslova je upravo "Čovečuljak" od Predraga Miloševića.

Objavljivanje i štampanje "Čovečuljka" pratio je niz neobičnih okolnosti. Jednu od njih ću vam ispričati. Već neko vreme se na mojoj polici za knjige, pored kompjutera, nalazi jedan naslov – "Ostavljena da svedoči" (Left to Tell) Imakulee Ilibagize, spisateljice iz Ruande. I vrlo često je taj naslov bio predmet polemike u našem uredništvu – da li da ga objavimo ili ne, jer reč je o svetskom bestseleru i svetski poznatoj spisateljici.

Elem, u toj knjizi opisan je strašan genocid počinjen devedesetih godina u građanskom ratu u Ruandi, kada je narod Hutu skoro potpuno uništio narod Tutsi. U ovoj autobiografskoj knjizi glavna junakinja je jedna od retkih preživelih nakon užasnog masakra u kome je stradala čitava njena porodica. Uspela je da ostane u životu krijući se od pomahnitalih ubica sa drugim ženama u jednom kupatilu, prepuštajući se volji Boga i neprestano se moleći Bogu. Knjiga je odlična, ali toliko natopljena ljudskom patnjom, da sam smatrala da je previše teška za naše čitaoce, pogotovo u svetlu svega onoga što se i nama dešavalo devedesetih godina, a što bismo što pre da zaboravimo.

A onda mi je u ruke dospela još jedna odlična knjiga, "Čovečuljak" Predraga Miloševića, i ja sam promenila mišljenje. U "Čovečuljku" je takođe reč o ratu, i to o "našem" ratu, ratu koji se odvijao na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je bio podjednako surov kao i onaj ruandski, i koji je mnoge, takođe, zavio u crno. Reč je i o patnjama kroz koje smo prolazili mi u Srbiji, poput sankcija, inflacije, bombardovanja... Ali u ovoj knjizi je pre svega reč o duhovnom vođstvu, molitvi i posvećenosti Bogu u najbizarnijim i najsurovijim životnim okolnostima. Naime, među nama koji smo svoju mladost proživeli sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji, bilo je i onih koji su se interesovali za razne vidove duhovnog razvoja i skupljali znanja od zena do hrišćanstva. I niko od nas nije mogao ni da nasluti šta nas sve čeka u devedesetim godinama i na kakvim će sve životnim testovima naše znanje biti proveravano. Jednom rečju, bili smo uvučeni u vihor rata, gde su mnogi izvukli deblji kraj.

Ali, kako me je to Miloševićev "Čovečuljak" naveo na to da promenim mišljenje? Pa, shvatila sam da, sve i da hoćemo, od potresnih tema ne možemo da pobegnemo. Ali, upravo nam ta težina života daje dubinu i vraća nas našoj izvornoj čovečnosti.

Naravno, postavlja se odmah i drugo pitanje: zašto se, u eri lagane literature i lepršave zabave, vraćati na teške teme jednog vremena koje je, srećom, iza nas? Zato što će svakoga, ko traži laku zabavu, život pre ili kasnije demantovati. Jer u životu ne postoji takva stvar kao što je laka, neobavezna zabava. Nje nestaje kada nastupe životne prekretnice, kada doživimo smrt ili gubitak, ili se nađemo pred teškim životnim odlukama.

U ovoj knjizi svi događaji sagledavaju se sa jedne više duhovne tačke oličene u zagonetnom čovečuljku –unutrašnjem glasu savesti, glasu Učitelja, glasu "višeg ja" – koji pomaže glavnom junaku da ih bolje razume i lakše prebrodi.

Nisam se još susrela sa knjigom u kojoj je naša, ne tako daleka prošlost, prikazana kroz jednu takvu prizmu – i zato je toplo preporučujem za čitanje! U njoj nećete naći zabavu niti bezrazložni optimizam, ali ćete povremeno doživljavati katarzu i sagledavati, zajedno sa glavnim junakom, dublji smisao ljudskog iskustva.

                                                                                                                                                                                                              Ana Bešlić

Related Video

Komentari

+3 pera 15-10-2012 16:57 #1
Knjigu sam pročitao u jednom dahu. Roman je toliko uzbudljiv da vas prosto vuče da ga što pre pročitate. Ipak poenta romana su duhovne pouke čovečuljka koje vas teraju na razmišljanje. Interesantan je spoj hrišćanstva, budizma i još nekih mislilaca i bogotražitelja. Toplo preporučujem.
Citiraj

Dodaj komentar


Sigurnosni kod Osveži

Sva naša izdanja

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
< >

CITAT MESECA

"Šarom putuje

slušajući strasni poj

tajne trajanja."

Milenko Mišić

Put sa srcem